A koraszülések aránya hazánkban évek óta  8% körül mozog, kb. 8500 családba érkezik baba a vártnál hamarabb.  Ez megközelítőleg a duplája a nyugat-európai országokban mért értékeknek.


A koraszülésben szerepet játszó faktorokat jól ismerjük: drog, dohányzás, környezeti ártalmak, alkoholfogyasztás. Azonban egyre több olyan esetről is lehet hallani, amikor a terhesség zavartalannak tűnik, a baba mégis korábban érkezik. Minden tizedik baba megismeri a hazai inkubátorok valamelyikét az egészségügyi ellátás fejlettsége és a kiváltó okok ismerete mellett is. A koraszülöttek körében magasabb a születés utáni megbetegedések, illetve halálesetek száma, de a maradandó károsodást szenvedő gyermekek zöme is kis súllyal született: vakság, süketség, tanulási nehézségek sújthatják őket.


Magyarország területének 4%-a légszennyezettség szempontjából súlyosan szennyezett, itt a lakosság 29%-a él. Mérsékelten szennyezett területen a lakosság 24%-a található. Az autók által kibocsátott ólom és egyéb nehézfémek nemcsak a belélegzés során, hanem a zöldségekkel és gyümölcsökkel együtt is a szervezetbe kerülhetnek. Az ólom és a kadmium (amely  a kipufogógázokon kívül a cigarettafüstben is megtalálható) megakadályozza a cink felszívódását a szervezetben. A cinkhiány fokozottan elősegíti pl. a fertőzésekre való hajlam kialakulását, és többek között a bélnyálkahártya gyulladását is a szervezetben.

 

Ha az immunrendszer a várandósság alatt nem elég erős, akkor nem képes megvédeni az édesanyát, így a magzatot sem. A fertőzések könnyen elérik a babát a méhen belül is, ami által a beláthatatlan folyamatok elindulnak.


Ha elég erős az édesanya immunrendszere, akkor képes ellenállni a szervezetet támadó bakteriális vagy parazita fertőzéseknek, amely a koraszülések lehetséges indokaként is sokszor felmerülnek. Mivel  szinte lehetetlen az  összes lehetséges fertőzést vagy baktériumot nevesíteni, amely megtámadhat, ezért egyetlen dolog fontos: a várandósság előtt kellőképpen meg kell erősíteni az édesanya immunrendszerét.


Az utolsó mondattal kapcsolatban már csak két szó maradt ismeretlen: mit jelent az, hogy kellőképpen, és mi az, hogy immunrendszer?


Legközelebb ezzel folytatjuk.


www.mamaguru.hu – Természetesen az egészségről